Kerantung [2018 Malaysia Telemovie] Drama, Thriller

Kerantung [2018 Malaysia Telemovie] Drama, Thriller

Zahiril Adzim, Fauziah Nawi, Faezah Elai, Dato A. Tamimi Siregar, Dian P.Ramlee, Meor Hashim Manap, Alif Hadi, Asry Azizan

Selepas kematian Bilal Haji Badli, timbul fitnah hingga menyebabkan anak-anaknya telah dicemuh, hingga menimbulkan pecah belah masyarakat di situ. Masjid juga menjadi suram selepas peristiwa itu.
Haji Badri menjadi bilal masjid akan mengetuk kerantung apabila masuknya waktu solat. Suatu hari menjelang Maghrib, Haji Badri rebah dan meninggal dunia selepas mengetuk kerantung. Situasi ini menggemparkan semua terutama keluarga dan orang kampung.
Selepas kejadian tersebut, Umar anak arwah Haji Badri meminta izin daripada imam untuk membawa kerantung ke bandar di mana beliau tinggal untuk digunakan di sana. Sementara itu Usman pula dilantik sebagai bilal sementara bagi meneruskan legasi arwah ayahnya.
Bulan Ramadan tiba dan Umar pulang menziarahi ibunya yang tinggal bersama Usman di kampung. Beliau hairan melihat jemaah terlalu kurang di masjid tersebut yang jauh berbeza berbanding seperti Ramadan sebelumnya.
Pelbagai perkara berlegar diingatannya ketika ini. Dia nekad mahu mengubah keadaan itu dan pada masa sama mengajak orang kampung kembali mengimarahkan masjid seerti sebelum ini ketika arwah ayahnya menjadi imam.

48total visits,1visits today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *